MEDICINA Șl PROBLEMELE SUPRAVIEȚUIRII OMULUI

I. Mereuță, d. h. ș. m., profesor universitar,
I. Munteanu medic-rezident,
T. Golia. medic - rezident: USMF “Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova
M. Eftodi, medic - ecografist, Centrul Republican de diagnostic medical, or. Chișinău

"Omul și societatea" este o sintagmă, cere a fost utilizată m cele mai diferite perioade istorice, în contextul diferitor orânduiri sociale. Pe de altă parte, omul și comunitățile se concentrează deseori pentru a supraviețui asupra neajunsurilor structurilor neadaptate. în fond, de posibilitățile adaptării societății la noile realități depinde viabilitatea formațiunii social-economice. Din 1985 încoace, noi am început de la restructurare, iar din 1992 chiar la reorientarea social-economică, astfel schimbând relațiile de proprietate și formele organizării muncii. S-au început reevaluări în toate sferele social-economice și umane. Reformele au afectat toate ramurile sociale, economice și umane. Politica de dreapta promovată de guvernanți, la părerea noastră, nesatisfăcâtor omului, a denaturat drepturile cetățenilor, stipulate în constituția Republicii Moldova - dreptul la naștere, la sănătate, la viață, drepturile securității etc. Atât aspectele sociale cât și cele medico-biologice ale omului, afirmă o integritate a acestor fenomene. Evident că aspectele socio-economice sunt legate de cele medico-sociale, culturale etc. Condițiile de funcționare, de evoluție a vieții sociale, socio-culturale, a indivizilor și structurilor sunt variabil funcționate, interdependente și totodată integrale. Ele funcționează într-un bloc, într-un fenomen social integru. Aspectele vieții cotidiene, aspectele politice, culturale, medicale etc., exprimă după sociologul Gurvitch Vocotion: ''0 unitate de profunzime, care se intercalează, formând un ansamblu indisolubil".

Dacă medicina curativă poartă aspectul individului și maladiei sate, atunci medicina publică vizează o societate întreagă și are și aspect politic. Cititorul întreabă, de ce anume așa - politica și medicina? Ce au ele comun? La prima vedere nimic, dar analizând locul pe care îl ocupăm în societate, natura bio-socială a omului, nivelul socio-economic, socio-uman la cere ne aflăm, putem găsi între acestea două noțiuni puncte tangențiale, ba chiar și mai mult, o anumită interdependență. Marele savant V. Virhov scria: “Medicina este o știință socială și politică, nimic altceva decât politică cu literă mare”. Claude Bernard afirmă și mai mult: “Medicina este o știință mult mai avansată decât politica”. Politica medicinei publice este determinată desigur de guvernatori. Dar ei pot veni la putere, la guvernare numai prin politică promovată în perioadele preelectorale, cu o programă respectivă socială, economică și desigur medicală, care ulterior se străduie s-o realizeze în viață. Deacea, medicina, fiind de fapt o politică de centru, pentru om, pentru protecția lui. trebuie să-și spună cuvântul și fapta în problemele de supraviețuire umană.

Indicii medicinei sociale întotdeauna au fost ca un barometru a dezvoltării social-umane a societății, a formațiunii social-economice. În Republica Moldova în ultimii ani acești indici lasă mult de dorit - crește morbiditatea generală, scade evident natalitatea, sporul natural al populației a devenit negativ, evident crește mortalitatea generală în vârsta aptă de muncă, are loc cronicizarea maladiilor, scade longivitatea vieții, nemavorbind de calilatea vieții... Toate acestea pun în pericol însăși existența noastră, a genofondului Republicii Moldova.

În societate, paralel cu factorii exogeni, ecologici nocivi ai sănătății, apar fenomene negative noi - discomfortul psihic și stresul uzual, habitual, profesional, financiar, chiar familial, etc. Apare agresivitatea, afectând conștiința umană, depresia umană și sinuciderile, izolarea ca fenomen social. diminuarea valorilor social - umane. Toate acestea ne duc spre autodistrugere. Aici medicina trebuie să-și ocupe locul ei în multitudinea metodelor propuse începând de la psihologie, conștiinței omului și societății în întregime, psihopedagogie, aspectele moralității comportării, culturii alimentării, culturii comunicării, culturii sanitare, a procesului producerii și odihnei omului, păstrării sănătății sub prizma modului sănătos de viață, prevenirea, evidențierea și tratarea maladiilor, recuperarea psihologică, medicală, profesională etc.

Cele expuse mai sus scontează traducerea în viață a unei concepții umane ce își propune ca scop creșterea nivelului de sănătate a populației. Această concepție în viziunea noastră a fost publicată în "Moldova Suverană" din 4 martie 1997. După noi, altă cale. decât cea propusă, ne va duce spre fatalitatea sistemului sănătății și vor suferi oamenii, societatea. Dezastrul actual din sănătatea publică denotă acest lucru. Așa confirmă și filosoful: "Greșala medicului curativ o acoperă, de regulă, pământul, dar a unui "medic sociar precum ar fi ministru, alt funcționar de stat a ramurii - devine peste un timp fatală pentru oameni și societate ... Deci cadrele tot își au locul său în problema supraviețuirii omului...